Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, 31 October 2007

rusa masuk kampong




nama tempat itu tg. surat..
mungkin sbb surat susah nak sampai situ,jadi kampung tu diberi nama sebegitu..
mula-mula nak datang kena naik bot seberang sungai..tapi takde la jauh mana,ada la dalam 50 meter agaknya..


dah lepas tu kena jalan kaki pulak..aku ingatkan dekat..jalan-jalan tak jugak nampak umah ke ape..asik2 jalan lurus je..dahla panas ya rabbi..nasib baik bkn tgh hari terik..dalam 2 km jugaklah kut aku bejalan baru nampak rumah..itupon belum sampai tempat yang dituju lagik..tak lame lepas tu barulah sampai dekat tempat berkumpul..aku dgn azie dah haus giler..sampai-sampai je aku dah nampak satu tong air oren sejuk kat atas meja..ape lagi..lepas salam makcik-makcik kampung tuh,masing-masing serbu macam dah sebulan tak minum..



dah lame gila tunggu pn. rozana tu still jugak tak sampai-sampai.yang kitorang nih dah naik busan nunggu kat situ dengan badan melekitnya..ade ke ptt nak kena tunggu semua orang ada dulu baru nak bagi-bagi family angkat?dahla aku trip pertama yang naik bot..lama lagilah nak kena tunggu..tak organise langsung..nak dipendekkan cerita aku main belasah je terjah orang kampung kat situ mintak tumpang mandi..haha..lepas tu baru aku g rumah mak angkat aku..bapak angkat aku amik kitorang naik motor sbb umah dia plg jauh sekali dari tempat berkumpul tu..family angkat aku baik sgt..mlm tu first time aku makan siput gongong..haa nama pon dah pelik..tapi sedap!rasa mcm sotong tapi liat sket..




lepas makan siput,kitorg siap2 nak g majlis perasmian..haa satu fakta nak bgtau..kampung ni byk gilerrr nyamuk!mmg semua orang akan kena gigit punyelah..mlm tu aku tak larat nak halau nyamuk..tepaksa bersila atas kerusi..



malam tuh group aku siapkan bahan untuk presentation esoknya..tinggal nak edit-edit slide sikit..dah siap slide anak-anak pak amin pon balik ke rumah dan tidur..huhu

esoknya pagi-pagi ada acara berjoging tapi aku satu rumah dah pakat tak nak pegi..ape cite nak berjoging kalau kasut tak bawak?bangkit tidur pun dah pukul 8..kitorang bangun dan terus bersiap sebab nak melawat site kastam kat hujung pulau..tapi sebelum tu pekena mak punya sarap dulu..pagi tu mak masak nasik goreng.part yang bestnya siap ada ketam dengan udang goreng sekali tuh!perhh!layan abis..2 kali aku tambah nasik..haha..











balik dari site tu,terus makan,basuh pinggan dan balik rumah.kul 2 dah start presentation..nasib baik group aku kul 5.15..kul 2 tuh aku datang la kejap kat balai raya tu tapi kejap jer..lepas tu aku balik rumah balik tido..ngantuk dowh..dahla panas..budak kelas aku yg lain je yang rajin buat aktiviti ngan anak-anak kampung..





kul 4 baru aku bangun buat skrip nak cakap ape..present pon ala kadar aje..janji setel..lepas present kitorang ramai-ramai g jeti amik gambar sunset..mlm tu abg yus masak siput sbb ptg tu dia g cari siput..banyak dia dapat..puas giler aku ngan budak-budak ni makan..dah lepas makan baru la pegi tempat berkumpul..malam tu ada pertandingan karaoke lagu raya..haa cuba teka??aku pon masuk jugak!ni gara-gara dak kelas aku la ni..nyanyi ajela..






hari terakhir di tg. surat menyaksikan pertandingan diantara pelajar utm menentang penduduk kampung tu sendiri..macam-macam permainan ada..dari sepak takraw,main baling belon,tiup belon sampai pecah,sampai lah main rebut kerusi..ohh ada lagi satu game..iaitu boling padang..pemenang pertandingan kebanyakannya dak kelas aku yang monopoli..maklumlah senior..hehe..itu hari kelas aku jugak yang beriya tak nak pegi trip nih..tapi bila dah sampai sana,kami jugaklah yang terkinja-kinja sekali..




hari tu diserikan pulak dengan acara mencari siput sedut..seumur hidup aku tak pernah makan siput sedut..aku dah teruja nak masuk dalam air tapi teringat aku pakai baju putih..tak jadi la aku nak cari sama..folo je..tangkap-tangkap gambar dak-dak yang masuk dalam air..




tengah hari tu kitorang bersalam dengan ibu angkat masing-masing dan pastu makan n terus balik rumah nak bersiap balik utm..sedih jugak nak tinggalkan kampung tuh sebab family angkat layan kitorang baik sangat..masa tuh hujan turun..nasib baik abg yus tolong hantarkan ke jeti..





dalam bas sambung karaoke lagi sampai la ke jb..layannn..pakcik bas tu spoting abess..totally trip tu best!wpon balik tuh semua kena penyakit gatal-gatal gara-gara gigitan selamat tinggal nyamuk2 dr kampung tg. surat..


No comments: